Ethiopië nieuws

zaterdag, 29 maart, 2014 - 16:23

Het blijft ons verbazen hoe leerlingen met drie of vier bijeen schuiven op een bankje, dikwijls zonder tafel, met een handboek of schriftje of de schoot, de lessen volgend. Zowel in de Maru Chobote-school in Inchini als in de Bewa-school in Fiche hebben heel veel leerlingen zelfs helemaal niets om op te zitten. Daarom werd besloten om voor beide scholen betaalbare schoolbanken te zoeken in Ethiopië. De Ethiopische medewerkers vonden in Addis een klein atelier dat bereid was om schoolbanken te maken tegen een scherpe prijs.

woensdag, 26 februari, 2014 - 13:51

De Gura Awash school in Ginchi zit bijna helemaal in een nieuw kleedje.  Met de opening van een blok met kantoor, bibliotheek, leraarskamer komt het nieuwbouw/renovatieproject in de school stilaan ten einde.  Finado renoveerde opeenvolgend twee klassenblokken, liet twee nieuwe klassenblokken bouwen, voorzag een waterpunt en twee sanitaire blokken. Aan het water/sanitatieproject werd in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen een sensibiliseringscampagne opgezet rond respect en hygiëne. Met de laatste nieuwbouw is de schoolomgeving ingrijpend verbeterd.

dinsdag, 18 februari, 2014 - 17:11

In de Bewa school in Fiche kan begonnen worden aan de bouw van nog eens vier klaslokalen. In februari werd een eerste bedrag (gesponsord door Student Kick Off Gent) overgemaakt naar Ethiopië.

De eerste vier nieuwe klassen konden in november geopend worden door de 1ste secretaris van de Belgische Ambassade. Het zijn vier grote en lichte klassen. Met het eerder gebouwde sanitair en een waterpunt met stromend water wordt tegen eind 2014 de hele school in een nieuw kleedje gestoken.

De oude lemen gebouwen waren in zo'n slechte staat dat renovatie niet meer mogelijk was.

dinsdag, 4 februari, 2014 - 18:15

Filip en Yoseph brachten in januari verrassingsbezoeken aan de drie scholen in Addis Abeba waarmee Finado samenwerkt bij de uitvoering van projecten.

 Honey School

woensdag, 15 januari, 2014 - 17:13

Op 24 november 2013 kleurden de straten van Addis Abeba 'geel'. Meer dan 30.000 deelnemers zijn opgedaagd voor de Great Run... dit dit jaar door de vele wegenwerken een ander parcours volgt.  De Finado-delegatie bestaat uit bijna 130 personen, waaronder meer dan 100 petekinderen voor wie Finado het deelnemers-T-Shirt betaalde. Na de finish werden alle petekinderen uitgenodigd voor een after-party in het Ras Amba Hotel.

donderdag, 12 december, 2013 - 17:35

De twaalfde editie van het Ethiopisch Kerstfeest kreeg de toepasselijke naam 'Timkatfeest' omdat het vlak voor het Ethiopische Timkat viel (19 januari '14)  Nieuw op het programma was het optreden van het Ethiopisch Orthodoxe koor van  Antwerpen o.l.v. Abba Mezgebu. Vooral de sierlijke dansbewegingen met de bidstok en sistrum werden door de aanwezigen vereeuwigd. Natuurlijk blijft het hoogtepunt voor de meeste bezoekers de Injera met Wett. Mevrouw Yesim die sinds de aanvang van het eerste kerstfeest instond voor de bereiding van Sega Wett, MInsjet Abish, Shiro...

zaterdag, 2 november, 2013 - 00:00

GA NAAR WWW.RUN4WATER.BE EN SPONSOR  GRETA, ANNE-MARIE, KATLEEN, MIEKE, MARK, FILIP, DIRK, SEYOUM, YOSEPH OF EEN VAN DE VELE PETEKINDEREN DIE AAN DEZE EDITIE DEELNEMEN

25 Oktober 2013  Met enig vertrouwen zijn we de werken in Inchini reeds gestart. Er is een aftappunt gemetst en men is begonnen met het graven van de fundering voor de watertanker.  Er moet eerst een platform gebouwd worden om de tanker die moet zorgen voor een waterbuffer op te plaatsen. Daarna volgen de leidingen.

zaterdag, 26 oktober, 2013 - 00:00

25 oktober 2013 Eindafwerking klassen

De laatste bedragen voor de eindafwerking van de klassen van de Bewa-school zijn overgemaakt. De klassen moeten gebruiksklaar zijn voor het einde van het jaar.

11 juni 2013.  Volgende faze bouw klas

zaterdag, 26 oktober, 2013 - 00:00

 Gura Awash School – Ginchi

Okotber 2013  De laatste bouwfase is begonnen. Het materiaal voor de afwerking ligt klaar en de fondsen zijn overgemaakt aan Ethiopië. Met wat geluk kunnen leraarskamer.. geopend worden bij het controlebezoek in November.

Juni 2013

zaterdag, 5 oktober, 2013 - 00:00

Oktober 2013 Seyoum werd naar Wonji Shoa geroepen om een klas te openen gefinancierd door Finado. Daarmee is een hele rij klassen vernieuwd. Op het terrein staan nog steeds een aantal lemen klassen die nog aan vervanging toe zijn. De nieuwe klassen worden ook hoger gebouwd dan de oude klassen om schade te voorkomen wanneer de Awash rivier buiten zijn oevers treedt. In november brengen Filip en Greta een controlebezoek aan de school samen met Zonta Dendermonde. Het is de bedoeling dat ook de lemen klassen één voor één verdwijnen voor klassen in steen.

Pagina's